laupäev, 24. oktoober 2020

Miks on hea hoida sotsiaalmeedia kontod privaatsena?

Üks tavaline raamatupood New Yorgis. Tavapärasele külastajale tundub leti taga askeldav Joe täiesti tavalise müüjana. Ühel päeval astub poodi sisse noor üliõpilane Guinevere Beck. Kena tütarlaps jääb Joe'le otsekohe silma ning kui tüdruk oma ostude eest tasumiseks krediitkaarti kasutab, saab Joe sealt tema nime teada. Olles Guineverest endiselt sisse võetud teeb ta seda, mida tänapäevasel infoajastul ikka - ta googeldab tüdruku nime. 

Kuna Beck'i (nii kutsuvad teda sõbrad) sotsiaalmeedia kontod on kõik avalikud, saab Joe kiiresti teada, kus Beck elab, kus vaba aega veedab, kes on ta sõbrad ja nii edasi. "Juhuslikult" satub Joe alati sinna, kus on Beck ning peatselt on ta tüdruku elu üle kontrolli haaranud. Joe on veendunud, et nad on teineteisele loodud. Ta on selles lausa nii veendunud, et ei kõhkle tegemast kõige hullemaid asju. Sest ta usub, et Beck'ist ja temast peab saama paar.

Arvan, et nii mõnigi teist on vaadanud Netflixist sarja "You", nii ka mina. Esimese hooaja vaatasin ära väga kiiresti, sest sisu oli väga haarav. Ühel päeval sattusin raamatupoodi ning nägin seal Caroline Kepnes'i samanimelist romaani ning teadsin, et tahan seda kindlasti lugeda. Nüüd mul see võimalus avaneski ning esmapilgul ei oskagi öelda, kumb versioon mulle rohkem meeldis. 



"Tänu" sellele, et sarja juba vaadanud olin, teadsin, mis sündmused raamatus aset leiavad ja selles osas üllatusi ei olnud. Teisest küljest pakkus raamat jällegi sügavamat sissevaadet Joe mõttemaailma ja oli võimalus teada saada, kui detailselt ta kõike planeeris. Ausalt öeldes oli see raamat ühteaegu nii hirmutav kui ka silmi avav. Hirmutav selle polest, et tõepoolest ei ole kunagi võimalik teada, kes ja milliste kavatsustega Sinu sotsiaalmeedia kontosid vaatab-jälgib, silmi avav selle poolest, et inimesed jagavad enhda sotsiaalmeedia kontodel niivõrd palju isiklikku infot, mis tegelikkuses oleks hea ainult enda (ja/või lähedaste) teada jätta. 

Kohati läks Joe oma tegudega minu jaoks ikka täiesti üle piiri, eriti, mis puudutab romaani lõppu. Juba sarja vaadates tundus see minu jaoks päris hullumeelne ning raamat võimendas seda veelgi enam. Tean aga, et romaani autor Caroline Kepnes on sellele kirjutanud ka järje, mida kindlasti lugeda tahan.

Soovitan seda raamatut, kui soovid teada, kuidas psühhopaadi mõttemaailm töötab. Ole aga valmis selleks, et peale selle raamatu lugemist tahad kõik oma sotsiaalmeedia kontod privaatseks panna. 


Suur tänu kirjastusele Tänapäev selle raamatu eest!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kas koolitüdruk suudab lahendada aastatetaguse mõrva?

"Hea tüdruku mõrvaraamatu" tegevus toimub väikeses linnas nimega Little Kilton. Viis aastat tagasi tapeti koolitüdruk Andie Bell. ...