kolmapäev, 23. september 2020

Kui eksperiment muutub hirmutavaks reaalsuseks

Selles postituses tuleb juttu raamatust, mis kirjutatud kahe autori - Greer Hendricks'i ja Sarah Pekkaneni poolt. Neilt on varem ilmunud romaan "Naine meie vahel", mis mulle väga meeldis, seega ei pidanud ma kaua mõtlema, kas lugeda ka nende uut romaani "Nimetu tüdruk". 

Romaani "Nimetu tüdruk" peategelane on Jessica. Majanduslikult ei lähe tal just kõige paremini, kuid tööotsad jumestajana toovad sisse piisavalt raha, et ära elada. Ühel õhtul läheb ta täitma päeva viimast tellimust - kahe üliõpilase jumestamist ning kuuleb tahtmatult pealt, et üht neist kutsutakse osalema uurimuses, mille viib läbi tunnustatud psühhiaater dr Shields. Uurimusele kutsutud neiu ei tundu sellest ülemäära huvitatud olema. Algul laseb Jessica uurimuse info ühest kõrvast sisse ja teisest kohe välja, kuid kui ta kuuleb, et uurimuses osalemise eest on ette nähtud tasu, mis aitaks tal kas või ajutiselt rahalised raskused ületada, otsustab ta neiu asemel uurimuses osaleda. 

Kui Jessica järgmisel päeval uurimuses osalemiseks ülikooli õppeklassis avatud sülearvuti taga istub ei oska ta aimatagi, mis teda ees ootab. Suureks ehmatuseks puudutavad uurimuse küsimused Jessicat nii mitmeski mõttes väga isiklikult. Jessica ehmatus muutub hirmuks, kui küsimused muutuvad järjest intensiivsemaks ning lisaks küsimustele korraldab dr Shields üritusi, kuhu ka Jessica, kui uurimuses osaleja, on kohustatud minema. Veelgi enam - dr Shields ütleb talle täpselt ette, mida ta selga peab panema, mida ütlema ja kuidas käituma. 


Küsimus küsimuse haaval läheb uuring aina sügavamale Jessica isiklikku sfääri ning peagi hakkab talle tunduma, et dr Shields teab täpselt, mida ta mõtleb. Asi muutub Jessica jaoks eriti ohtlikuks siis, kui ta taipab, et dr Shields justkui teaks, milliseid saladusi Jessica varjab. Varsti ei saa Jessica isegi aru, mis on päris elu ning mis on uurimus ning ta muutub üha kahtlustavamaks. Kõik lõpeb aga väga ootamatult.

Raamatu peatükid on kirjutatud vaheldumisi läbi Jessica ning läbi dr Shieldsi vaatest. Oli huvitav lugeda, milliseid eksperimente dr Shields Jessicaga läbi viis, kuidas ta neid hoolikalt planeeris. Jessica, olles uurimuse eest saadavast tasust pimestatud, oli tema jaoks nagu marionett. Teisalt oli huvitav lugeda Jessica mõtteid, kui ta neil eksperimentidel osales. Pean tunnistama, et muutusin ka ise seda raamatut lugedes kohati paranoiliseks - näib, et autorid oskavad hästi lugejale närvikõdi tekitada. Eksperimendid muutusid uurimuse edenedes väga veidraks, haarates lõpuks endasse ka Jessica perekonna. Kui asi juba sealmaal oli, imestan, et Jessica ise vabatahtlikult selles osalemisest ei loobunud. Muutus see uurimus ju reaalseks ohuks mitte ainult talle, vaid ka tema isa, ema ja noorema õe jaoks. 

Mis minu jaoks selle romaani veel eriti heaks tegi, oli selle viimane lause. See muutis seniloetut kardinaalselt ning mõtlesin veel pikalt sellele, kas Jessica sattumine uurimusse oli ikka niiväga juhuslik? Või peitus selle taga midagi enamat? 


Igatahes pakkusid autorid ka selle romaaniga ühe väga hea lugemiselamuse - Raamatugurmaanile tõeline nauding. Soovitan seda lugeda neil, kes ei karda, et nad pärast selle lugemist kõiges ümbritsevas kahtlema ei hakka.


See tänu kirjastusele Varrak selle raamatu eest!


Teised Greer Hendricks'i ja Sarah Pekkaneni raamatud minu blogis:

"Kuldne paar"

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kümme väikest sõdurpoissi...

Nagu pikaajalisemad blogilugejad teavad, siis üsna suure osa raamatutest, mida loen moodustavad krimiromaanid. Siiski ei ole ma siiani lugen...