neljapäev, 12. oktoober 2023

Kui lihtne või raske on jäljetult kaduda?

Kui palju aega veedad Sina sotsiaalmeedias? Kas oled kunagi mõelnud, kui palju jälgi Sinust sinna maha jääb?

Kümme ameeriklast, kes on läbinud tiheda sõela, peavad nüüd nende küsimuste osas hoolikalt järele mõtlema. Nad on valitud osalema uue nuhkvara katsetuses, mis peaks iga inimese igal ajal igalt poolt üles leidma. Neile kõigile saadetakse ühel ajal sõnum, peale selle saamist peavad nad jäljetult kaduma. Kes võidab, saab suure auhinnaraha.  Osalejate hulgas on pealtnäha tagasihoidlik raamatukoguhoidja Kaitlyn Day ja üsna raamatu alguses saab selgeks, et tema osaleb katses hoopis muudel põhjustel, kui suur summa raha. 




"Kao jäljetult" on romaan, mis on ühest küljest realistlik ja tänapäevane, teisest küljest aga näitab, milline meie tulevik võib olla. See romaan näitab hästi ka seda, et enda arvates oleme netis anonüümsed (nt paneme Facebooki või Instagrami profiilid ainult lähedastele nähtavaks), kuid tegelikkuses on IT alal osavatel inimestel võimalik silmapilgu jooksul kogu info meie kohta Internetist kätte saada. Ja kui lihtne on meid kas või reaalajas jälgida, sest meil (pea) kõigil on taskus nutitelefon. 

Romaan haaras mind kaasa kohe algusest ning lugesin põnevusega, et saada teada, miks Kaitlyn katses osaleda tahtis. Arvasin algul, et küllap on tegu isikliku kättemaksuga mõne katse korraldanud isiku suhtes. Aga olles raamatu lugemisega umbes poole peal, tõi autor sisse sellise pöörde, mida ma ette aimata ei osanudki. "Kao jäljetult" oli ka väga filmilikult kirja pandud ning pole ka midagi imestada - autor Anthony McCarten on auhinnastud stsenarist, kelle sulest on nt tulnud ühe minu lemmiku eluloofilmi "Bohemian Rhapsody" stsenaarium.

Soovitan seda raamatut lugeda, kui soovid põnevat lugemiselamust ning saada aimu sellest, milline meie tulevik nutiajastul olla võib.


Suur tänu kirjastusele Helios selle raamatu eest!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Popstaari elu teine külg

Pean alustuseks tunnistama, et ma ei ole eriti suur elulugude lugeja. Vahel aga satun neidki lugema, kui raamat on persoonist, kes mulle huv...