neljapäev, 7. oktoober 2021

Manipuleerimine ja väljapressimine noorte moodi

Nikki Ani ja Lydia on parimad sõbrannad. Nende kooli tuleb uus tüdruk Suze, kellega algul Nikki ning hiljem ka teised tüdrukud sõbrustama hakkavad. Tüdrukud leppisid kokku, et kaitsevad teineteist pealetükkivate ja muidu ebameeldivate kuttide eest. Tüüpilisele Ameerika keskkoolile kohaselt kooli populaarsemaks poisiks spordipoiss - maadleja Tarkin Shaw. 

Tarkini arvates on ta iga tüdruku unistuste poiss-sõber, kuid tema suureks üllatuseks ei tee Suze temast üldse välja. Otse loomulikult ei meeldi see Tarkinile ja paneb poisi egole hoobi. Nikki, Lydia ja Ani on jahmunud, kui peale üht pidu ilmub Suze kooli ning on paar ei kellegi muu kui Tarkiniga. 

Romaan on kirjutatud erinevate kooliõpilaste silme läbi. Nikki silme läbi kirjutatud peatükkidest saame aimu, mida ta mõtleb ning kuidas end tunneb, kui tema sõbranna äkitselt muutub ning otsustab hakata käima poisiga, kes Nikkile vastumeelne on. Ja nagu raamatu lõpus selgub on Nikki vastumeelsusel vägagi arvestatav põhjus. Läbi koolikaaslaste, Marcuse ja DeShawni kirjutatud peatükid annavad aimu sellest, millisena Tarkini ja Suze'i suhet nähakse. On ütlematagi selge, et selles suhtes on midagi mäda, kuid keegi ei tea ning ei saa aru, mis see on. Tarkin tunneb end aga kindlalt, sest teab, et tema seljatagune kooli populaarseima poisina on kaitstud. 



Ühel hetkel võtab lugu kriminaalse pöörde ning see andis mulle võimaluse nautida mõnusat kombinatsiooni kahest mulle südamelähedasest žanrist - põnevast krimiromaanist ning hoogsast noorteromaanist. Olgugi, et tegu on noorteromaaniga, on selle teema sünge - Suze'i kasutatakse julmalt ära ning nagu lõpuks selgub, ei ole ta kaugeltki ainus, kellega seda tehakse.

"Saada pilte" on sõõm värsket õhku noorteromaanide maastikul. Autor on kirjutanud mitmetahulise romaani, mille teema peaks iga lugeja mõtlema panema, sest me ei tea kunagi, kas meile tänaval vastu kõndiv tüdruk või naine kannatab ehk samamoodi nagu Suze. Soovitan, kui otsid lugemiseks tõsisema sisuga ja mõtlemapanevat noorteromaani.


Suur tänu Postimees Kirjastusele selle raamatu eest!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kas koolitüdruk suudab lahendada aastatetaguse mõrva?

"Hea tüdruku mõrvaraamatu" tegevus toimub väikeses linnas nimega Little Kilton. Viis aastat tagasi tapeti koolitüdruk Andie Bell. ...