neljapäev, 22. aprill 2021

Salapärane krimilugu põhjapoolusel

Seekordses postituses tuleb juttu süngest loost, mis leiab aset põhjapoolusel. Lugu algab tormiliselt - Hiinast pärit mees jookseb elu eest, olles ise peaaegu alasti. Lõpetades oma elu jääkaru lõugade, mitte tagaajaja käe läbi, teeb ta lasu raketipüstolist.

Lasku näeb Anna Aune, endine eriüksuslane, kes on soovinud end muust maailmast ja teistest inimestest ära lõigata ning mis oleks selleks parim koht kui mitte põhjapoolus? Ta on abiks teadlasel Daniel Zakariassenil ning nende ülesandeks on dokumenteerida kliimamuutustest tekkinud looduskahjustusi. 

Peagi saab neile selgeks, et lask on tulnud hiinlaste baasi lähedalt ning nad otsustavad asja uurima minna. Oma suureks õuduseks leiavad nad eest teadlased, kes on jalapealt külmunud ja jääga kaetud. Tasapisi hakkab neis tekkima üha suurenev hirm, sest selgub, et Hiina teadlased ei surnud loomulikku surma. Nad mõrvati. Ja neil ei ole aimugi, kus mõrvar olla võib ning kas ta ka neid varitseb. Algab pingeline peitusemäng keset valgeid lumeväljasid.





See on kahtlemata täiesti teistsugune põnevik võrreldes nendega, mida siiani lugenud olen. Esiteks on juba sündmuspaik täiesti teistsugune - külm põhjapoolus ning tsivilisatsioonist väga kaugel asetsevad uurimisbaasid. Mulle on alati raamatute puhul meeldinud see, kui autor on näinud vaeva ning kirjeldanud sündmuste tegevuspaiku väga detailselt - mul aitab see mõtted käima saada ning lugedes hoogsalt kaasa mõelda. Ka "Jää" puhul läheb selles osas autorile suur kiitus. Selle raamatu puhul moodustavad Anna ja Danieli tegutsemine ja põhjapooluse looduskirjeldused tõeliselt nauditava sümbioosi. 

Mis mulle "Jää" puhul eriti ei meeldinud, olid Anna rohked sõjamälestused, mis lõikasid kaootiliselt põhiloosse sisse, mistõttu oli mõne koha pealt natuke keeruline kaasa mõelda ja proovida mõrvari isikut kindlaks teha. 

Kokkuvõtteks - tegu oli täitsa mõnusa, kargelt talvise õhustikuga põnevikuga. Selle kaanel seisab täiesti õigustatult sõna "klaustrofoobiline", sest Anna ja Daniel olid justkui lõksus ning kohati mõtlesin, kas nad sealt üldse eluga pääsevad?
Soovitan, kui Sulle meeldivad pingelise sisuga põnevikud ning kui Sind ei häiri ka veidike õõvastavamad detailid.


Suur tänu kirjastusele Helios selle raamatu eest!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kas koolitüdruk suudab lahendada aastatetaguse mõrva?

"Hea tüdruku mõrvaraamatu" tegevus toimub väikeses linnas nimega Little Kilton. Viis aastat tagasi tapeti koolitüdruk Andie Bell. ...