teisipäev, 28. juuli 2020

Kuidas on omavahel seotud surmav viirus ja mõrv?

Sel korral kirjutan raamatust "Lukus linn", mille autoriks on Peter May ning mille sisu annab aimu sellest, milline oleks olnud meie elukorraldus, kui kogu maailmaski levinud koroonaviirus oleks Eestit hullemini tabanud.

Teose keskmes on London. Linn on pandeemia tõttu karantiini pandud. Kehtestatud on sõjaseisukord. Inimeste tavapärane elu on tugevalt häiritud, mistõttu on riigis pead tõstmas vägivald ja rahvarahutused. Olukord on tervishoiuteenistujate jaoks üle jõu käiv.

Siiski toimub töö ehitussektoris tavapäraselt. Ühel ehitusplatsil hakatakse betooni valama, kui üks töötajatest märkab juhuslikult üht kummalist kotti. Koti sisse vaadates tõmbub mees näost kriitvalgeks - kotis on inimese luud. Luude suuruse järgi arvab ta, et tegu on olnud lapsega.



Politseiuurija Jack MacNeilil on algamas viimane tööpäev. Nagu krimiromaanidele omane on mehe karjäär sisuliselt hävinud ning abielu lõppenud. Oma poja Seani pärast käib ta siiski oma endise naisega läbi. Etteruttavalt võib öelda, et ka Jacki enda perekond ei jää surmavast viirusest puutumata.

Politsei hakkab kiirelt tööle, et lapsega juhtunus selgusele jõuda. Samal ajal käib Londonis ringi mõrvar, kes püüab teha kõik selleks, et luude omanik saladuseks jääks.

Seda raamatut oli põnev lugeda just seetõttu, et olime ka ise äsja viirusest ohustatud ning pidime püsima kodudes. Oli huvitav lugeda, kuidas oleks võinud meie elu kulgeda siis, kui valitsus oleks kehtestanud karmimad piirangud. Näiteks kontrollis sõjavägi inimeste liikumislube, meil asi õnneks nii kaugele ei läinud. Raamatus on üks ravifirma loonud viiruse leviku tõkestamiseks ja inimelude säästmiseks ravimi FluKill (päris...lahe nimi, kas pole?).



Kuna politseil olid uurimiseks ainult ohvri luud, siis oli huvitav lugeda, kuidas luid põhjalikult uurides on ka neist võimalik uskumatult palju infot saada. Tehti ju ainult luude põhjal selgeks, et tegu on aasiamaadest pärit tüdrukuga. See oli huvitav lähenemine ning oli põnev lugeda, kuidas iga peatükiga tapjale aina lähemale jõuti. Kuid kes lõpuks mõrvariks osutus ning veelgi enam - miks ta sellise koletu teo toime pani - selle jätan enda teada, et ka Sul seda raamatut põnev lugeda oleks.

Raamatu eessõnas kirjutab autor, et kui ta algul seda Briti kirjastustele pakkus, lükati see tagasi põhjusel, et stsenaarium ei ole realistlik ning selliseid asju ei saa kunagi juhtuda. Noh....niipalju siis sellest. Võib arvata, et ka nemad olid sunnitud koroona tõttu oma liikumist ja tavapärast elu päris palju piirama.

Mulle see raamat igatahes meeldis, oli huvitav lugeda, kuidas politsei kriisiajal juhtumit lahendab.


Suured tänud kirjastusele Eesti Raamat selle põneva lugemiselamuse eest!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Popstaari elu teine külg

Pean alustuseks tunnistama, et ma ei ole eriti suur elulugude lugeja. Vahel aga satun neidki lugema, kui raamat on persoonist, kes mulle huv...