kolmapäev, 8. märts 2023

Kui lihtne on leida see Üks ja Ainus?

Match Your DNA. Lihtne viis leida üles see inimene, kes on Sinu üks ja ainus. Nii ongi selle romaani tegelased otsustanud teha, aga neil ei ole aimugi, kuidas see otsus nende elusid ja neid endid muudab. Ja milliseid ohte see endaga kaasa võib tuua. 

Selle raamatu lugemist alustades oli mul raske n-ö "minema saada". Tegelase oli üpris palju ning sageli pidin raamatut edasi-tagasi lehitsema, et mõne tegelase lugu meelde tuletada enne, kui edasi lugesin. Kui olin umbes esimese veerandi loetud saanud, tõmbas see raamat mind endaga tugevalt kaasa. Kõige rohkem tahtsin teada, kuidas lõpevad Ellie ja Christopheri lood. 



See romaan pani mind mõtlema sellele, kuivõrd haavatavad võivad IT-süsteemid olla. On ju lihtne mõelda, et arvutiprogramm otsib üles selle partneri, kes DNA kaudu Sulle määratud on, aga alati on oht, et süsteem kukub kokku või häkib keegi süsteemi sisse ja manipuleerib tulemustega. Kui olin romaani lugemise lõpetanud mõtlesin veel pikalt, et tegelikult ei tea meist keegi, mida tulevik toob. Võibki ju olla võimalik, et tulevikus saame näiteks lõunasöögiportsu hoopis tableti kujul, kus kõik vajalikud toitained meie kehadele vajalikus koguses sees on või siis, nagu siin romaaniski, ei otsi me endale partnerit ise, vaid laseme selle töö teha arvutiprogrammil. Ise olen aga arvamusel, et selle ühe ja ainsa leidmine n-ö "klassikalisel" meetodil on märksa huvitavam. Jah, see võib olla ka küllaltki keerukas ja aeganõudev protsess, kuid on tore tunda, kuidas inimesega koos olles (ja elades) temaga justkui üheks tervikuks saad, jäädes samas ka iseendaks. 

Soovitan neile, kes otsivad tulevikku vaatavat ning pisut ulme valdkonda kuuluvat lugemist.


Suur tänu kirjastusele Turdus selle raamatu eest!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kas koolitüdruk suudab lahendada aastatetaguse mõrva?

"Hea tüdruku mõrvaraamatu" tegevus toimub väikeses linnas nimega Little Kilton. Viis aastat tagasi tapeti koolitüdruk Andie Bell. ...