neljapäev, 3. september 2020

Mitu nuga Sul kodus on?

"Nuga" on Harry Hole'i sarja kaheteistkümnes ning seni viimane Harry Hole'i sarja raamat. See on ilmunud Jo Nesbø sulest.

Harry Hole on oma eluga nullpunkti jõudnud. Ta on jäänud ilma oma suurest armastusest Rakelist, ta on kaotanud õppejõu koha. Kõik see on ajanud mehe taas alkoholi küüsi ning ta joob hullemini, kui kunagi varem. Esimene kurjategija, kelle Harry trellide taha saatis, oli Svein Finne. Mees on aga nüüdseks vabaduses ning Harry on veendunud, et Finne jätkab tapmistega. Ta tahab, et ülemus annaks talle lahendada mõne uue juhtumi, mille kahtlusalune on Finne. Harryl on alkoholiprobleem, mistõttu juhtumi lahendamist talle ei usaldata. Siis aga leiab aset mõrv, mis puudutab Harryt väga isiklikult. Mõistagi ei saa ülemus panna teda seda juhtumit lahendama, kuid Harry ei saa rahu. Ta hakkab seda omal käel uurima.




Taaskord on tegu ühe väga põneva kriminaalromaaniga, Jo Nesbø on end minu arvates võrreldes sarja eelmiste osadega ületanud. Mulle meeldis kassi-hiire mäng, mida Harry ja Finne omavahel mängisid. Samamoodi mängib ka autor lugejaga. Romaanis on nii palju pöördeid ning lugedes oli mul vahepeal üsna mitu tegelast, keda mõrvas kahtlustasin. Võin öelda, et mina autori poolt sellist lõppu ette näha ei osanud ning see näitab minu jaoks autori raamatute kvaliteeti. 

Tahaksin huviga teada, kui kaua Nesbøl ühe Harry Hole sarja raamatu kirjutamine aega võtab. Usun, et küllaltki palju, sest need on peensusteni lahti kirjutatud, midagi ei ole jäetud juhuse hooleks ning lahtisi otsi (vähemalt juhtumi osas) ei jää. Küll aga ei saa seda öelda Harry enda kohta. "Nuga" lõppes täpselt sedasi, et autor saaks ka uue raamatu kirjutada. Väga loodan, et tal on see plaanis! Lisaks annan plusspunktid ka raamatu tõlkijale, kelleks oli Kadri Rood. Nimelt olid ühe peamise tegelase Bjørn Holmi repliigid tõlgitud fiktiivses keelekujus, mis oli tõlkija poolt omapärane lahendus.

Selle sarja raamatute lugemine on tõeline nauding. Mina proovin neid lugeda alati siis, kui tean, et mul on piisavalt aega raamatusse sukelduda ning pikalt lugeda. Harry Hole'i sarja raamatud on juba kord sellised, et lugema hakates enam pidama ei saa! Need on tõeline maiuspala ühele Raamatugurmaanile :)


Suur tänu raamatu eest kirjastusele Varrak!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kas koolitüdruk suudab lahendada aastatetaguse mõrva?

"Hea tüdruku mõrvaraamatu" tegevus toimub väikeses linnas nimega Little Kilton. Viis aastat tagasi tapeti koolitüdruk Andie Bell. ...