kolmapäev, 13. jaanuar 2021

Õpilase ja õpetaja ebatavalisest suhtest

Põhikoolis tuli ühe erakooli esindaja Vanessale ja tema klassikaaslastele tutvustama erakooli Browick. Vanessa satub koolist vaimustusse ning veenab vanemaid, et nad lubaksid tal sinna õppima asuda. Nagu kooliaasta algul ikka toimub aktus ja peetakse kõnesid. Aktusel märkab Vanessa esimest korda Jacob Strane'i, kellest saab tema kirjanduse õpetaja. 

Õppetöövälise tegevusena otsustab Vanessa astuda loovkirjutajate klubisse, mida juhendab samuti Strane. Sestpeale muutub nende suhtlus tihedamaks ja isiklikumaks. Mees teeb Vanessale komplimente ja flirdib tüdrukuga. Vanessa on küll rohkem täiskasvanulik, kui tema eakaaslased, kuid minu arvates ei suuda ta Strane'i siiski lõpuni mõista. 

Täiskasvanuna töötab Vanessa ühes hotellis ning käib teraapias. Ahistamissüüdistuste laines jõuab kätte Strane'i kord. Üks tema õpilastest, Taylor, süüdistab meest seksuaalses väärkohtlemises. Taylor otsib kontakti ka Vanessaga. Isegi täiskasvanuna tunneb Vanessa Strane'i pärast siiralt muret, kuid paratamatult tekivad temas kahtlused. Kas tema suhe Strane'ga oli ikka selline nagu ta teismeeas arvas seda olevat? Või oli ka temaga juhtunu midagi hoopis tõsisemat? 



Uhh.. selle raamatu kirjeldamiseks jääb mul isegi sõnu puudu. Autor on teinud head tööd ning oli keeruline lõpuni mõista, kas Strane oli süüdi, kuna tal tekkisid õpilase vastu tunded? Teisalt aga - kas Strane'i tunded olid ehtsad? Tundus, et olid, kuid samas käitus ta vahel nii nagu armastav mees käituma ei peaks. Samas tuleb seda lugu vaadata ka Vanessa poolelt. Kas ta püüdis mehe salakavalalt oma võrku? Või olid tema tunded tõepoolest nii siirad nagu on aimata neist peatükkidest, mis räägivad tema täiskasvanueast?

"Minu sünge Vanessa" on väga realistlik ning lugedes tekkis kohati ebameeldiv tunne. See oli sisu poolest  kahtlemata üks raskemaid raamatuid, mida lugenud olen. Mind paelus selle loo ülesehitus - oli huvitav lugeda, kuidas noor naine oma teismeeale tagasi vaatab ning seda analüüsib. Soovitan neile, keda ei häiri selle raamatu teema - õpilase ja õpetaja vaheline suhe - ning keda ei häiri raamatute puhul hirmutavalt realistlik sisu.


Suur tänu kirjastusele Helios selle raamatu eest!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kas koolitüdruk suudab lahendada aastatetaguse mõrva?

"Hea tüdruku mõrvaraamatu" tegevus toimub väikeses linnas nimega Little Kilton. Viis aastat tagasi tapeti koolitüdruk Andie Bell. ...