teisipäev, 4. august 2020

Kuum suvi ja punased teemandid

Ühel ebatavaliselt kuumal suvepäeval avastab üks vanem paar, et nende laest tilgub midagi. Nad saavad aimu, et see, mis läbi lae tilgub ei ole teps mitte vesi ning helistavad politseisse. Suvepuhkuse ajale omaselt valitseb seal aga tühjus, töötajad on puhkusel. Nii ei jää kuuendal korrusel asuva vägivallaosakonna ülemal Bjarne Mølleril üle muud, kui saata sündmuspaigale kaks meest, kes tööl on - Tom Waaler ja Harry Hole. 

Harry on alkohoolik ning ta ei ole siiani loobunud oma kolleegi Ellen Gjelteni mõrva uurimisest, kuigi lugu oli tema ülemuse jaoks juba ammu lahenduse leidnud. Siiski ei jäta ta jonni ning on tulnud lagedale uue teooriaga - et Elleni mõrva taga ei ole keegi muu kui Tom Waaler.  Sündmuskohalt leiavad mehed noore naise surnukeha, millel on ebatavalised tundemärgid - naiselt on eemaldatud üks sõrm ning tema parema silmalau alla on torgatud punane teemant. 



Harry Hole on erinevatest raamatulehekülgedel kohatud uurijatest vähimagi kahtluseta kõige nutikam. Ei ole juhtumit, mida ta oma intuitsiooni kasutades ära lahendada ei suudaks. Samas mõtlen ma alati sellele, kuidas Harry, olles alkohoolik, suudab oma mõistuse nii teravana hoida. Selline asi eksisteerib vist ainult kriminullides :) Ta on loomult tusane ja morn, kuid oli tore näha, et Rakel, tema elu suur armastus Harryt maailma heledates toonides nägema paneb.

"Vereteemandid" on Harry Hole'i sarja viies osa. Mulle tohutult meeldib see sari. Raamatud on küll paksud ja üsnagi tihedas kirjas, kuid nende sisu on niivõrd paeluv, et kord juba lugemist alustades on seda nii raske käest panna. Mulle meeldib ka see, kuidas Jo Nesbø kirjutamisstiil. Kõik selle sarja raamatud on ka kõige väiksemate detailideni lahti kirjutatud, samas suudab autor otsad ka kokku sõlmida.  

Soovitan lugeda nii "Vereteemandeid" kui ka teisi Harry Hole'i sarja raamatuid, kuid hoiatan, et kohati on neis raamatutes päris võikaid kirjeldusi, mis ei pruugi igale lugejale meeltmööda olla. Kui sellised asjad Sind ei häiri, siis soovitan kindlasti selle sarja raamatuid lugeda.


Suur tänu kirjastusele Varrak raamatu eest!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kas koolitüdruk suudab lahendada aastatetaguse mõrva?

"Hea tüdruku mõrvaraamatu" tegevus toimub väikeses linnas nimega Little Kilton. Viis aastat tagasi tapeti koolitüdruk Andie Bell. ...