esmaspäev, 20. juuli 2020

Kuulus olla on pealtnäha lihtne, aga ...

Raamat algab sellega, kui kaks politseinikku - Alexander Blix ja Gard Fosse - saavad väljakutse seoses võimaliku tulistamisega. Kuna samalt aadressilt on varem tulnud teateid koduvägivalla kohta reageerivad nad kiirelt. Eeskirja kohaselt peaksid nad abiväge ootama, kuid Blixi sisetunne aimab halba. Ta otsustab majja siseneda. Ettevaatlikult käib ta läbi kõik toad, kuni jõuab köögini. Sealt leiab Blix tapetud naise ning mehe, kes hoiab enda süles väikest tüdrukut, kelle pea peale ta relva on suunanud. Olukord lõpeb ühe poole jaoks fataalselt. 



Siis, justkui oleks Blix seda ammu juhtunud sündmust unes näinud, läheb lugu edasi. Blix on teel politseijaoskonda, kus tal oli välja kujunenud rituaal juua tass kohvi ning vaadata telesaate "Võidu vääriline" kodulehte. Üks neljast saatesse allesjäänud osalejast oli tema tütar Iselin. Algul tütre saates osalemine Blixile vastumeelne, kuid viimasel ajal oli ta hakanud tütre üle uhkust tundma. Blixi nüüdseks ülemuse kohale maandunud kunagisel sõbral Gard Fossel on mehele uudiseid - nimelt on politsei ridadesse saabumas uus töötaja Sofia Kovic ning Fosse tahab, et Blix aitaks tal sisse elada.

Samal ajal saabub hommikuselt rattasõidult koju Emma Ramm. Ta on siiani olnud news.no ajakirjanik/blogija, kuid üha enam hakkab talle tunduma, et ta tahaks kirjutada korralikke lugusid, mitte tähtsusetuid clickbait'e staaridest. Ta avab televiisori, kust tuleb hommikusaade. Peagi peaks seal oma uut elulooraamatut tuvustama kuulus Norra sportlane Sonja Nordstrom. Tundub aga, et ta on saatesse hilinenud. Emmale tundub asi kahtlane ning ta otsustab uurida, miks Sonja saatesse hilineb. Jõudnud oma otsingutega otsapidi Sonja maja juurde otsustab ta majja siseneda. See, mida ta seal näeb, tundub talle kahtlane ning ta otsustab Sonja kadumisest politseile teatada. 



Juhtum jõuab otsapidi Blixini, kes hakkab seda koos Koviciga uurima. Ei lähe kaua aega mööda, kui teatatakse teise kuulsuse surmast. Ja siis järgmise ja järgmise. Blixi teed ristuvad uurimise käigus Emmaga ning ta asub naisega juhtumi lahendamisel salaja koostööd tegema. Kuid peale juhtumi lahendamise seob neid veel üks aastatetagune traagiline sündmus. Mis see on? Seda saad teada siis, kui ise raamatut loed :) 

Mis mulle selle romaani puhul meeldis olid lühikesed peatükid. Tihti on mul lugedes tunne, et peatükid on pikalt kirja pandud ning sellistel juhtudel kipub mu mõte uitama minema. "Nullpunktiga" aga seda ei olnud. Nagu juba enne mainitud olid peatükid lühikesed ning iga peatükk lõppes nii põnevalt, et kordagi ei tekkinud tahtmist raamat käest panna. See on tõeline ühe-istumise-lugemine. Huvitav oli muidugi ka romaani sisu, mis näitas hästi, et kuulsus ei ole alati see, mille poole püüelda. Lisaks sellega kaasnevatele hüvedele võib see kaasa tuua ka negatiivset. Alati on keegi, kellele oled meeltmööda ja alati on keegi, kellele Sa lihtsalt ei meeldi.

"Nullpunkt" on kirjutatud kahe menuka norra krimikirjaniku - Jorn Lier Horsti ja Thomas Engeri poolt. Horsti sulest on eesti keeles varem ilmunud William Wistingu sari, millest olen ise lugenud "Jahipenid" ja "Talveks suletud", seega teadsin, et tegu on tõepoolest hea krimikirjanikuga. Thomas Engerilt ma midagi varem lugenud ei ole, isegi ei tea, kas tema raamatuid eesti keeles avaldatud on. Pean aga ütlema, et koos moodustavad need mehed hea kirjanikepaari. Raamatu tagakaanel on kirjutatud, et "Nullpunkt" on uue krimisarja esimene osa. Loodan siiralt, et nad kirjutavad sellele veel osasid. 

Soovitan "Nullpunkti" lugeda neil, kellele on meeltmööda lühikeste peatükkidega, käestpandamatud krimiromaanid.


Suur tänu kirjastusele Varrak raamatu eest!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kas koolitüdruk suudab lahendada aastatetaguse mõrva?

"Hea tüdruku mõrvaraamatu" tegevus toimub väikeses linnas nimega Little Kilton. Viis aastat tagasi tapeti koolitüdruk Andie Bell. ...